Cimpanzeii își construiesc paturi și se pricep la asta
9 august 2019
Cimpanzeii aleg ramurile anumitor copaci, care să le ofere cel mai sigur și stabil loc pentru a dormi, spune un studiu din 2014.
Mai mult, cercetarea susține teoria conform căreia somnul de bună calitate a contribuit la evoluția oamenilor moderni, a declarat liderul studiului, David Samson, antropolog la Universitatea din Nevada, Las Vegas.
Cimpanzeii își construiesc paturile – numite cuiburi – în coroanele copacilor folosind ramurile unor anumite specii de copaci. Ei petrec aproximativ opt până la nouă ore pe noapte pe aceste platforme vegetale.
Studiul a fost publicat în 16 aprilie 2014 în revista PLOS ONE. Până la acest studiu, oamenii de știință nu știau cum selectează cimpanzeii materialele de construcție.
Samson și colegii săi au comparat rigiditatea și flexibilitatea la îndoire a șapte specii de copaci cele mai des utilizate de cimpanzeii din Rezervația pentru animale sălbatice Toro-Semliki din vestul Ugandei. De asemenea, echipa a analizat suprafața frunzelor de pe copaci și structura fiecărei specii de arbori. Ceea ce au descoperit a fost remarcabil: din cele 1.844 de cuiburi de cimpanzei studiate, 73,6% au fost construite dintr-un copac robust numit –lemnul de fier– din Uganda – chiar dacă acea specie populează doar 9,6% din copaci regiunii. În ciuda faptului că -arborele de fier- este relativ rar, cimpanzeul pare că spune, în șapte din zece cazuri: „Vreau să dorm în aceast copac.”, a spus Samson.
Un lemn robust
Cimpanzeii din rezervația pentru animale sălbatice Toro-Semliki dorm în copaci în primul rînd pentru a evita prădătorii nocturni, cum ar fi leoparzii sau leii. Din acest motiv, paturile lor trebuie să fie foarte de durabile, fără nici-un risc de căderea a cimpanzeilor în timpul nopții. Arborele de fier a fost cea mai bună alegere dintre cele șapte specii de copaci testate în studiu, așa “că este probabil cel mai bun material pentru construirea patului”, a spus Samson.
Ramurile arborelui de fier au, de asemenea, o anumita distanță între lăstari, asta le face să fie ușor de împletit împreună, ceea ce fac cimpanzeii pentru a se asigura că patul lor este puternic.
Ramurile arborelui de fier permit “un sistem de blocare mai robust similar cu arcurile legate într-o saltea”, spune cercetătorul. “Sunt la fel de îngrijorați noaptea de un somn confortabil ca tine sau ca mine.” Cimpanzeii știu că lemnul arborelui de fier este “o specie specială de copaci – ei pot recunoaște aceste proprietăți”, a spus el.
Aaron Sandel, un antropo-biologic de la Universitatea Michigan din Ann Arbor, care nu a fost implicat în studiu, a spus că nu există suficiente studii despre somnul cimpanzeilor dar că această noua cercetare este o “idee cool”. El a fost totuși de acord cu rezultatele că “în general cimpanzeii aleg copacii pe baza siguranței și ușurinței de a-și face un cuib”.
Cum rămâne totuși cu cimpanzeii din alte părți ale Africii? Autorul studiului, David Samson, a spus că există dovezi că și alte populații aleg lemnul care oferă cel mai bun somn, în funcție de mediul înconjurător și de speciile de copaci disponibile în zona lor.
Somnul ne-a făcut oare inteligenți?
În cele din urmă, David Samson vrea să știe dacă somnul a jucat un rol în evoluția umană. De exemplu, primatele mari (inclusiv noi) sunt unice prin faptul că își construiesc platforme-cuiburi pentru dormit sau chiar paturi. Alte primate dorm direct pe ramuri. Cândva în perioada Miocenului, în urmă cu 23 – 25 milioane de ani, maimuțele antice și-au schimbat locațiile de dormit de pe ramurile goale în platforme construite. Aceasta schimbare a dus la un somn mai bun.
Studiile efectuate atât pe om, cât și pe urangutanii arată că un somn de mai bună calitate, cu perioade mai lungi de mișcare rapidă a ochilor, îmbunătățește cogniția și memoria. Somnul mai bun la maimuțele vechi pare să fi condus la îmbunătățirea cogniției a doua zi după o noapte petrecută în paturile confortabile. Dar este, de asemenea, posibil ca creierele mari ale maimuțelor să fi dus la nevoia de mai mult somn, nu invers, a remarcat Sandel.
“În orice caz”, a spus Samson, “un spor suplimentar al cogniției a dat cu siguranță maimuțelor și oamenilor un avantaj evolutiv”.
“Creierele mari”, a spus David Samson, “au nevoie de perne mari”.
Sursa: https://www.nationalgeographic.com/news/2014/4/140416-chimpanzees-trees-sleep-beds-animals-science/